چگونه هدف زندگی خود را پیدا کنیم؟
برای اینکه بتوانید هدف خود را پیدا کنید باید این ۲ مرحله را اجرا کنید.
یک خودکار و دفترچه بیاورید. سوالات مرحله شخصیت شناسی و شناخت علاقه مندی ها را با دقت بخوانید و جواب سوالات را درون دفترچه یادداشت کنید.
مرحله اول: شخصیت شناسی
ابتدا خصوصیات اخلاقی و ویژگی های شخصیتی خود را کاملا بشناسید.
- فردی منطقی هستید یا احساسی و عاطفی. دوست دارید فردی متفکر باشید که عاقلانه رفتار می کند یا فرد عاطفی که با احساسات تصمیم می گیرد. ( مغزتان بر قلب حاکم است یا قلبتان بر مغز )
- قاطع، محکم و استوار هستید یا نرم و انعطاف پذیر.
- مهربان و لطیف هستید یا خشک، جدی و خشن.
- کم حرف، آرام، گوشه گیر، منزوی و متفکر هستید یا پرحرف، پرشور و نشاط و به دنبال جلب توجه دیگران هستید.
- تجربه چه کارهایی را دوست دارید؟ ( مثلاً بازی والیبال را خیلی دوست دارید، به کارهای فنی علاقه زیادی دارید، هنر آرایشگری را دوست دارید و …)
- چه کارهایی را دوست ندارید؟ ( مثلاً از بازی ها فکری مثل شطرنج متنفر هستید)
- چه چیزهایی شما را خوشحال می کند و از دیدن یا تجربه کردن آن لذت می برید؟ ( به طور مثال با دیدن یک قاب نقاشی لذت می برید)
- چه چیزهایی شما را ناراحت می کند و با دیدن یا تجربه آن حتی گریه هم می کنید؟ ( مثلا اگر یک تصادف ببینید به شدت به هم می ریزید و گریه می کنید، با دیدن خون حالتان بد می شود)
- معمولا در جلسات و مهمانی ها منتظرید دیگران به سوی شما بیایند یا خودتان به سمت آنها می روید و سر حرف را باز می کنید. بیشتر دوست دارید با اشخاصی که از قبل می شناسید گفتگو کنید یا به دنبال اشخاص جدید هستید تا با آنها هم گفتگو کنید.
- به طور معمول دوستان کمی دارید اما روابط صمیمانه ای دارید یا نه با افراد زیادی دوست هستید.
- کارهای فردی حداکثر با یکی را ترجیح می دهید یا کارهای گروهی را بیشتر می پسندید.
- به امکانات موجود و توانایی هایی ظاهری که دارید بسنده می کنید و فردی واقع گرا هستید یا خلاقیت و نوآوری در کارها برایتان اولویت دارد و مبتکر و خلاق هستید.
- دوست دارید در زمینه های مورد علاقه تان اطلاعات خود را بالا ببرید یا نه به همین اندک دانشی که دارید بسنده می کنید.
- منعطف هستید و در لحظه تصمیم می گیرید یا نه حتما باید برنامه ریزی قبلی داشته باشید. (در کارهایی که به عکس العمل فوری نیاز هست و اصولا پیش بینی نشده است موفق هستید یا در کارهایی که بر اساس طرح و برنامه قبلی باشد.)
- غالبا خود را ملزم می کنید تا کارها را به طور مشخص و دقیق سر ساعت مشخص انجام دهید یا برایتان مهم نیست حتما در محدود مشخص شده کار انجام شود.
- زندگی یکنواختی دارید که یک برنامه و کار مشخص را دنبال می کنید یا دارای برنامه های متعدد هستید و مدام از این شاخه به آن شاخه می پرید.
مرحله دوم: شناخت علاقه مندی ها
دوم علایق و توانمندی های نهفته خود را در زمینه های مختلف کشف و شناسایی کنید.
۱- به چه کارهایی علاقه دارید؟
ما همیشه در کاری موفق می شویم که آن کار را دوست داشته باشیم. معمولا داشتن استعداد رابطه مستقیمی با علاقه ما دارد، یعنی اگر به چیزی علاقه دارید به احتمال خیلی زیاد در آن زمینه استعداد هم دارید.
بهترین راه برای کشف استعدادهایتان این است که فکر کنید به چه کارهایی علاقمند هستید؟ چه کاری را همیشه دوست داشتید انجام دهید اما تا حالا اقدام نکرده اید؟ چه کارهایی است که وقتی دیگران انجام می دهند را می بیند، دوست دارید شما هم می توانستید آن کار را بکنید؟ آنها را لیست کنید و از بین آنها کاری که بیشتر به آن علاقه دارید را تعیین کنید، به احتمال خیلی زیاد در این کار بیشتر از موارد دیگر استعداد دارید.
۲- در چه زمینه ای موفقیتهایی به دست آورده اید.
به زندگی تان توجه کنید. پرافتخارترين لحظه هاي زندگيتان را به ياد بياوريد. موفقیت در یک زمینه نشان از استعداد در آن است
موفقيت ها و دستاوردهاي زندگي گذشته تان را به ياد آورده و در دفترچه تان يادداشت کنيد. حتي موفقيت هايي که در کودکي به آن دست پيدا کرديد. مطمئناً يک نقطه مشترک در همه آنها احساس خواهيد کرد و به همين ترتيب استعداد پنهان تان را کشف مي کنيد.
مثلا اگر در دوران مدرسه همیشه در نمایش ها و تئاترها نقشی بر عهده می گرفتید و به بازیگری علاقه فراوان دارید به احتمال زیاد شما در این زمینه استعداد خوبی دارید و موفق هم می شوید.
اگر معلم حرفه و فن شما مدام از شما تعریف میکرد و میگفت: آفرین چه شال گردنی بافتید، چه بلوزی دوختید، به احتمال زیاد در کارهای هنری مثل خیاطی، گلدوزی و … استعداد خوبی دارید که راه اندازی آموزشگاه خیاطی می تواند جزء هدف های شما باشد.
۳- دوست دارید در چه زمینههایی اطلاعات خود را افزایش دهید.
بیشتر دوست دارید چه کتاب هایی در چه زمینه هایی بخوانید؟( کتاب های سیاسی، فلسفی، تاریخی، مذهبی، تخیلی، روانشناسی و …)
در روزنامه و مجلات بیشتر چه قسمت هایی را می خوانید؟ (قسمت های مربوط به تغذیه و آشپزی، سیاسی، اقتصادی، حوادث، جنایی، ورزشی و …)
وقتی اینترنت می روید بیشتر چه اطلاعاتی را جستجو می کنید و چه سایت هایی می روید؟ ( آیا بیشتر به دنبال این هستید که اطلاعات دینی خود را بالا ببرید، سایت های سیاسی را باز می کنید، مطالب اقتصادی را می خوانید، به دنبال تاریخ جهان و ایران هستید و …)
مثلا ممکن است به اخبار اقتصادی بیشتر توجه کنید. در این زمینه کتاب بخوانید. عضو سایت هایی باشید که در این زمینه مطلب منتشر می کنند. عضو گروه هایی در شبکه های اجتماعی شوید که در این مورد بحث می کنند و شما هم دوست دارید در بحث آنها شرکت کنید.
این موارد می تواند به این معنی باشد که شما در آن زمینه علاقه خاصی دارید و اگر در آن زمینه فعالیت کنید، می توانید به موفقیت های بزرگ و چشمگیری دست پیدا کنید.
اگر کاری را دوست نداشته باشیم مطمئنا به دنبال افزایش اطلاعاتمان در آن زمینه نیستم و حتی به دنبال اخبار و اتفاقاتی که در آن حوزه می افتد، هم نیستیم.
پسری ۲۶ ساله تعریف می کرد: «نمی دانم هدفم در زندگی چیست، اصلا نمی دانم در چه زمینه ای استعداد دارم تا آن را دنبال کنم و موفق شوم.»بعد از گرفتن یک تست و پرسیدن سوالاتی از او متوجه شدم که فردی دورنگرا است که به کارهایی که در آن باید با مردم ارتباط مداوم داشته باشد علاقه ندارد. هیچ گاه نمی توان به چنین فردی فروشندگی، مدیر فروش، بازاریابی را پیشنهاد داد. او به نوشتن علاقه زیادی داشت، اما در چه حوزه ای؟
بعد از صحبت با او دریافتم که کتاب های تاریخی زیاد می خرد. حتی مدتی عضو کتابخانه بوده است و کتاب هایی که به امانت می گرفته در این زمینه بوده است در اینترنت مطالب در مورد تاریخ معاصر و پادشاها جستجو می کند. موزه زیاد می رود با جمع بندی اینها به این نتیجه رسیدیم که او باید حرفه ای در این زمینه پیدا کند آن پسر بعد از یک سال خبر داد که در یک موسسه مطالعات تاريخ، در قسمت مقاله نویسی آن مشغول به کار شده است.
۴- گاهی اطرافیانتان قبل از شما آن را میبینند.
یک راه برای کشف استعداد پنهانتان این است که با رویی باز نظرات دیگران را بشنوید. حتی اگر فکر می کنید خیلی درست نباشد. برایتان هزینه ای که ندارد، ابتدا فقط بشنوید.
مردی ۴۰ ساله تعریف می کرد: «وقتی به گذشته نگاه می کنم خیلی افسوس می خورم. کاش می توانستم به ۱۳ سال پیش برگردم. کارم را اصلا دوست ندارد. در یک اداره در قسمت بایگانی مشغول هستم. اما روابط اجتماعی خوبی دارم. همکارانم همیشه به من پیشنهاد می دادند تو که خیلی خوش صحبت هستی به دنبال کاری برو تا استعداد خود را بروز دهی. حتی یکی از همکارانم به من گفت که در صدا و سیما آشنا دارد و شاید بتواند کاری در رابطه با مجری گری پیدا کند. من تنبلی کردم و فکر کردم شوخی می کنند و برای دلخوشی من این حرف ها را می زنند. اما بعد از ۱۳ سال پشیمانم و می گویم ای کاش در حرفه ای که استعداد داشتم و دیگران هم بر این باور بودند در آن موفق می شوم، قدم می گذاشتم.
بنابرین به چیزهایی فکر کنید که به طور طبیعی انجام می دهید و بقیه می گویند، «آفرین تو در این کار حرفه ای هستی، ای کاش من هم می توانستم اینکار را به خوبی تو بکنم.» اینکار را همان استعداد ذاتی خود بدانید. می توانید از اعضای خانواده، آشنایان و دوستان خود کمک بگیرید. از آنها بپرسید: «از نظر شما من در چه زمینه ای مهارت دارم، در چه زمینه ای احتمال موفقیم زیاد است، چه کارهایی را خوب انجام می دهم؟ سعی کنید به یکی، دو نفر بسنده نکنید و تا جایی که می توانید از تعداد افراد بیشتری بپرسید. پاسخ هایشان را در دفترچه یادداشت کنید. این جواب ها در نتیجه گیری برای کشف استعدادتان و یافتن هدف بسیار موثر و مفید خواهد بود.
۵- کدام کار است که آن را به خوبی و راحت انجام میدهید.
شاید تا به حال دقت نکرده باشید ولی مطمئنا کارهایی هست که انجام دادنش برای شما خیلی راحت است ولی همین کار می تواند برای دیگران بسیار سخت باشد. وقتی کاری را به راحتی انجام می دهید می تواند به این معنی باشد که در آن زمینه استعداد زیادی دارید. مثلا ممکن است طراحی و نقاشی برای شما مثل آب خوردن باشد، حتی اگر در آن زمینه به کلاس آموزشی هم نرفته باشید. ولی برای یک نفر دیگر کشیدن یک نقاشی بچگانه هم بسیار سخت باشد.
ممکن است یک وسیله برقی مثل اتو را به راحتی تعمیر کنید. به راحتی با کامپیوتر خود کار کنید انواع نرم افزارها را بشناسید بدون اینکه کلاسی رفته باشیدشما هم خوب فکر کنید چه کاری را راحت انجام می دهید؟ آن را در دفترچه خود یادداشت کنید. به این ۵ سوال با دقت تمام پاسخ دهید پاسخ های شما سرنوشت ساز هستند بنابراین عجله نکنید. با دقت، تامل زیاد، صبر و حوصله این کار را انجام دهید.
تا اینجا یاد گرفتید هدف چیست و چگونه برای خود هدف انتخاب کنید اما خیلی ها فکر می کنند چون هدفشان را پیدا کرده اند دیگر همه چیز تمام شده است و با یک برنامه ریزی می توانند به هدفشان برسند.
برنامه ریزی لازم است اما کافی نیست.
حال باید بیاموزید برای رسیدن به خواسته تان لازم است چه کارهایی بکنید و چه تکنیک هایی را به کار بگیرید و چه نکاتی را در نظر داشته باشید. شاید شما برای رسیدن به خواسته تان، راه های مختلفی را تجربه کرده باشید، تلاش های بسیاری هم انجام داده باشید اما نتیجه مطلوب را نگرفته باشید. وقتی هدف خود را انتخاب کردید، چگونه باید به آن برسید؟ اگر تاکنون هدف هایی را برای خود تعیین کرده اید اما نتیجه نگرفته اید و به آنها نرسیده اید، به شما توصیه می کنم این ۴ قدم را مرحله به مرحله طی کنید تا به آنچه می خواهید برسید. قطعا شما هم اگر این ۴ مرحله را اجرا کنید به خواسته خود خواهید رسید. اگر روش های رسیدن به هدف را بلد نباشیم هرگز به آنها نخواهیم رسید.
از آنجایی که بحث هدف گذاری امروزه داغ و نیاز اساسی هر فرد برای ترسیم آینده بهتر است، تیم نوآفرین به دنبال جمع آوری و دسته بندی مطالب مربوطه می باشد که شما خواننده عزیز به راحتی و صورت جامع به این مطالب دسترسی پیدا کنید.
توسعه فردی مبحثی است که در این روزگار، برای هر فرد از اوجب واجبات است. برای دیدن مطالب بیشتر روی توسعه فردی کلیک کنید.
گردآوری: تیم نوآفرین
ما در نوآفرین کنار کسب و کار شما هستیم
مطالب پیشنهادی
- چگونه یک هویت بصری قدرتمند طراحی کنیم؟
- چگونه استراتژی مناسب كسب و كار خود را تدوین کنیم؟
- چگونه یک باشگاه مشتریان موفق راه اندازی کنیم؟
- چگونه به کمک زیبانویسی محتوای جذاب تولید کنیم؟
- چگونه انگیزه کارمندان خود را افزایش دهیم؟
- چگونه اختلاف نسل های بیبی بومر،ایکس،وای،زد را مدیریت کنیم؟
- کپی رایتینگ چیست و چگونه کسب و کار شما را دگرگون می کند؟
- پیامدهای منفی هدف نداشتن در زندگی
دیدگاهتان را بنویسید