آیا حاضرید برای نجات ۵ نفر، یک نفر را فدا کنید؟
آیا حاضرید برای نجات ۵ نفر، یک نفر را فدا کنید؟
سخنران: Eleanor Nelsen
توصیه میشود ابتدا ویدئوی مربوطه را از لینک زیر تماشا کنید!
?Would you sacrifice one person to save five
در این ویدیو دو سناریو وجود دارد که ما را سر دو راهی انتخاب قرار می دهد.
سناریوی اول:
قطاری در حال حرکت است که ناگهان ترمز آن می برد و دو مسیر برای حرکت پیش رو دارد.
مسیر 1: یک کارگر در مسیر است.
مسیر 2: دو کارگر در مسیر است.
انتخاب مسیر حرکت قطار دست ماست.
انتخاب سختی است. آیا جان یک کارگر را به خاطر حفظ سلامتی پنچ کارگر دیگر بگیریم؟
زمانی که این سوال را افراد کردند، نود درصد گفتند بله ما این کار را می کنیم و انطور توجیه کردند که آن یک نفر را به نماد فداکاری برای نجات جان پنج نفر دیگر می دانستند.
سناریوی دوم:
قطاری در حال حرکت است که ناگهان ترمز آن می برد و پنج نفر سر راه هستند که اگر قطار را متوقف نکنیم، با قطار برخورد کرده و جانشان را از دست می دهند. اما بالای مسیر یک پل وجود دارد که فردی فربه روی آن ایستاده است، اگر از بالای پل به پایین پرتابش کنیم، جلوی حرکت قطار را خواهد گرفت و جان پنج نفر نجات خواهد یافت. سوالی که اینجا مطرح است این است که، آیا شما این فرد را به پایین پرت می کنید؟
زمانی که این سوال از مردم پرسیدند فقط ده درصد به این کار جواب مثبت دادند چون اعتقاد داشتند این کار به طور مستقیم کشتن یک فرد است و تعبیری به وحشی بازی می دانستند. در صورتی که در سناریو اول تنها با سوییچ کردن مسیر قطار به صورت غیر مستقیم باعث مرگ یک نفر می شدیم.
حال سوال مطرح است که انسانها بر اساس چه چیزی تصمیم گیری می کنند؟
نتیجه گیری:
از آنجایی که این مسئله خیلی غیرواقعی است، مردم جدی اش نمی گیرند و در حال حاضر دانشمندان، روانشناسان و فیلسوفان گردهمایی هایی تشکیل داده اند که بتوانند چنین تصمیم گیری هایی را کد نویسی کنند تا توسط ربات ها تصمیم گیری ها صورت گیرد، با این پیش فرض که برای رسیدن به هدف های مهم، چقدر به جان انسان ها اهمیت می دهند؟ آیا حاضرند برای رسیدن به اهداف مهم جان انسان ها را به خطر بیندازند؟
اما اول لازم است این مسئله مهم را برای خود حل و فصل کنیم که ما انسان ها چقدر به جان همنوعان اهمیت می دهیم تا بتوانیم این درجه از اهمیت را برای ربات ها نیز برنامه ریزی کنیم.
گردآورنده: فهیمه رمضانی، دانشآموخته مدیریت ارشد کسبوکار و بنیانگذار نوآفرین
اگر تمایل دارید مقالهتان را با مشخصات کامل شما (نام، رشته تحصیلی، آدرس سایت و صفحه اینستاگرام و بیوگرافی کوتاه) در سایتمان منتشر کنیم، مقاله خود را (ترجیحا با فرمت Word) به آدرس info@nowafarin.ir ایمیل نمایید. پس از بررسی مقاله، در صورت تایید شدن آن توسط تیم نوآفرین، در اولین فرصت مقاله شما در سایت منتشر خواهد شد.
درباره شکوفه شفیع
بعضی ها مدیر به دنیا میآیند و بعضی در تلاشند که مدیر شوند! من، شکوفه شفیع تمام دانش و تجربه خود را در سایت نوآفرین به کار میگیرم تا به شما کمک کنم زندگی و کار خود را بهتر مدیریت کنید. :-)
نوشتههای بیشتر از شکوفه شفیع2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام .
در مورد سناریو دوم یعنی انداختن آدم ب روی ریل باید بگم من اگر اونجا بودم اونم شرایطی ک از دست خودم کاری بر نمیاد
اون آدم هم از روی پل پایین پرت نمی کردم چون جون عزیز و این عزیز بودن برای همه یک اندازه ارزش داره بین اون چند نفر روی ریل و آدم روی پل هیچ فرقی نیست و تنها تفاوت تعداد آدم هاست و درسته ک کشته شدن چند نفر نصبت ب یک نفر دردآورتر اما این موضوع باز هم تاثیر روی برابر بودن ارزش جون برای آدم ها نداره. به نظرم باید قوائد کاری در محیط کارگاهی شون بازبینی بشه
ممنون از نظرتون