مزایا و معایب تحصیل در رشته MBA
آیا MBA خواندن بر همه واجب است؟
در سالهای اخیر شور و شوق ادامه تحصیل در رشته MBA بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی و یا چند سال پس از شروع کار، بسیار رواج پیدا کرده است. اما آیا داشتن مدرک ام بی ای به تنهایی برای راه اندازی و یا مدیریت شایسته یک کسب و کار کافیست؟ در این مقاله، نوآفرین سعی دارد به بررسی برخی از مزایا و معایب رشته MBA بپردازد.
مزایا و نکات مثبت MBA خواندن
1) آمارهای جهانی نشان می دهند که معمولا افرادی که دارای مدرک MBA هستند ۵۰ درصد بیشتر از افرادی که فاقد این مدرک هستند حقوق دریافت می کنند؛ به علاوه حقوق آن ها با بالارفتن تجربه شان نیز افزایش میابد.
البته میزان اعتبار مدرک MBA بستگی به دانشگاهی دارد که از آن فارغ التحصیل میشوید. بدیهی است که مدرک MBA دانشگاه های معتبری همچون دانشگاه صنعتی شریف در مقایسه با مدرک MBA دوره های آزاد ارزش و اعتبار بیشتری دارد.
2) با تحصیل در رشته MBA مهارت هایی می آموزید که به شما در راه اندازی کسب و کار خودتان کمک میکند البته این به این معنا نیست که بدون داشتن مدرک MBA نمی توان یک کسب و کار را آغاز کرد. دانشجویانی که مشغول تحصیل در این رشته هستند، روحیه کارآفرینی بالایی دارند و به احتمال زیاد به همین دلیل تحصیل در این رشته را انتخاب کردهاند. اما حتی اگر تحصیل در این رشته باعث نشود که شما کسب و کار خودتان را راه بیندازید؛ مهارت هایی که در این رشته می آموزید آن قدر مفید و موثر هستند که بتوانند شما را تبدیل به یک مدیر کسب و کار شایسته و واجد شرایط نمایند. به علاوه می توانید در حین تحصیل نت ورک و شبکه ارتباطی قدرتمندی برای خود ایجاد کنید که در آینده شغلی شما تاثیر بسزایی دارد. با تحصیل در این رشته می توانید درک بهتری نسبت به نحوه مدیریت یک کسب و کار، چگونگی استخدام نیروی کار، نحوه تحلیل داده، تدوین تبلیغات تاثیر گذار و … داشته باشید.
با صراحت می توان گفت که موارد گفته شده در بالا مهارت هایی هستند که کارفرما انتظار دارد یک فارغ التحصیل رشته MBA بر آنها مسلط باشد. بنابراین با کسب این مهارت ها، آینده شغلی بهتری می توانید برای خود رقم بزنید.
3) تحصیل در رشته MBA به شما کمک می کند روابط شغلی و حرفهای سودمندی به دست آورید. شاید بتوان ادعا کرد که مهمترین دستاورد تحصیل در رشته MBA ، روابط قدرتمندی است که در حین تحصیل در این رشته ایجاد می کنید. به دلیل شرایط خاص این رشته، تقریبا افراد از هر صنف و با هر سابقه تحصیلی و شغلی می توانند در آن ادامه تحصیل بدهند. بنابراین تنوع افراد در بین دانشجویان این رشته بسیار بالاست.
یک دسته از دانشجویان این رشته فارغ التحصیلان ممتازی هستند که به تازگی مدرک کارشناسی خود را در یک رشته مدیرتی و یا غیر مرتبط با مدیریت دریافت کرده اند، گروه دیگر مدیران ارشد و یا میانی سازمانهای بزرگ و کوچک هستند و گروهی دیگر کارآفرینانی هستند که بیزینس خودشان را دارند و میخواهند با یادگیری مهارت های روز مدیریت، کسب و کار خود را توسعه ببخشند. دیگر در کدام رشته می توان چنین ترکیب قدرتمندی از افراد را مشاهده کرد؟ به احتمال زیاد هیچ رشته ای!
بنابراین حتماً برای شناسایی و ارتباط دوستانه برقرار کردن با همکلاسی های خود وقت بگذارید. از تجربه های کاری و مهارت های آنها اطلاعات کسب کنید. شاید در آینده بتوانید با آن ها همکاری کنید و یا از تخصص شان در جهت رشد کسب و کار خود بهره بگیرید.
به علاوه، ارتباط برقرار کردن با افرادی که سابقه و تجربه ای مشابه شما ندارند، باعث می شود به زندگی با دید تازه ای بنگرید و راحت تر بتوانید خلاقیت تان را شکوفا کنید.
معایب و نکات قابل تأمل MBA خواندن
1) تحصیل در رشته MBA پرهزینه و زمانبر است. حقیقت این است که برای قبولی در رشته MBA در دانشگاه های معتبر دولتی، باید زمان زیادی را صرف مطالعه کنید و در کلاس های مختلف شرکت کرده و کتاب های بسیاری تهیه نمایید که خود هزینه بالایی برای شما خواهد داشت. در صورتی که بخواهید در دورههای آزاد شرکت کنید هزینه تحصیل برای شما چیزی بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان خواهد بود. هزینه تحصیل در دانشگاه های بین المللی، ترمی ۷ الی ۸ میلیون تومان و هزینه تحصیل در دانشگاه به صورت شبانه ترمی ۲ الی ۳ میلیون می باشد.
از نظر زمانی نیز می توان گفت این رشته نسبت به سایر رشته های کارشناسی ارشد وقت گیر تر است زیرا رشته MBA دارای ۴۸ واحد می باشد و در فشرده ترین حالت ممکن (فقط درس بخوانید!)، می توانید این ۴۸ واحد را در چهار ترم ۱۲ واحده طی کنید. البته باید در نظر گرفت که ۹۰ درصد دروس این رشته پروژه محور و عملی می باشند و وقت زیادی از شما می گیرند. بنابراین شاید نتوانید همزمان به کار و تحصیل بپردازید و در نتیجه از لحاظ مالی تحت فشار قرار بگیرید.
2) هر فرد موفق در بیزینس و تجارت، لزوما به مدرک MBA احتیاج ندارد. حقیقت این است که همه مدیران ارشد یک سازمان مدرک MBA ندارند. حتی بدون داشتن مدرک MBA نیز می توانید کسب و کار خود را راه بیندازید و یا درون هر سازمانی که مشغول به کار هستید، تلاش کرده تا به تدریج ارتقای شغلی بگیرید و به سِمَت مدیریت واحد یا بخشی که در آن کار میکنید منصوب شوید.
به علاوه، تحصیل در رشته MBA محدودیت زمانی ندارد و شما می توانید کسب و کار خودتان را راه اندازی کرده و هر زمان که نیاز به تحصیل در این رشته را در خود احساس کردید به سراغ آن بروید. لزومی ندارد خود را مجبور کنید ابتدا مدرک خود را گرفته و سپس بیزینس خودتان را راه بیندازید!
3) هیچ تضمینی برای موفقیت شما وجود ندارد! با وجود همه مزایایی که تحصیل در رشته MBA دارد، تضمینی وجود ندارد که بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی بتوانید در شغل دلخواه خود مشغول به کار شوید.
بعلاوه، تحصیل در رشته ام بی ای گاهی توقعات فارغ التحصیلان را تا حد زیادی بالا برده؛ به گونه ای که تفاوت فاحشی بین دیدگاه دانشجویان MBA و کارفرمایان دیده می شود. فرق تحصیلان رشته ام بی ای همانطور که از نام آن مشخص است، خواهان مدیریتِ یک کسب و کار و یا بخشی از آن هستند. اما ممکن است در دیدگاه کارفرمایان، برای مدیریتِ شایسته یک سازمان، داشتن تجربه بالا، عامل مهمتری از دانستن تئوری های مدیریت باشد.
در نهایت توصیه میشود که تحصیل در رشته ام بی ای را تنها در صورتی دنبال کنید که نیاز به آن را واقعا در خود احساس کنید. به علاوه، بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی توقع مشغول شدن در سِمَت های بالای مدیریتی را نداشته باشید. می توانید مدتی به عنوان مشاور با سازمان ها و شرکت ها همکاری کنید و از تجارب آن ها بهرهمند شوید و در کنار آن، با دانش مدیریتِ به روز خود، سازمان مذکور را در مسیر بهتری هدایت کنید و میزان سودآوری آن را افزایش دهید.
گردآوری: تیم نوآفرین
ما در نوآفرین کنار کسب و کار شما هستیم 🙂
اگر تمایل دارید مقالهتان را با مشخصات کامل شما (نام، رشته تحصیلی، آدرس سایت و صفحه اینستاگرام و بیوگرافی کوتاه) در سایتمان منتشر کنیم، مقاله خود را (ترجیحا با فرمت Word) به آدرس info@nowafarin.ir ایمیل نمایید. پس از بررسی مقاله، در صورت تایید شدن آن توسط تیم نوآفرین، در اولین فرصت مقاله شما در سایت منتشر خواهد شد.
16 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود ممنون
ممنونیم از همراهی شما
سلام وقت بخیر من الان دبیرستانی هستم و در رشته انسانی تحصیل میکنم میخواستم بدونم که بعد از کنکور که انتخاب رشته هستش رشته mbaرو میتونم انتخاب کنم
سلام زینب عزیز
رشته مدیریت کسب و کار یا همون MBA مخصوص کارشناسی ارشد هست . شما می تونید در رشته کارشناسی هر رشته ای رو بخونید و در زمان انتخاب رشته برای ارشد، ام بی ای را انتخاب کنی. فقط موضوعی که هست اینه که کنکور MBA ریاضیات سنگینی داره باید بتونی از پس اون بربیای.
اصولا ورودی های رشته مدیریت کسب و کار از افرادی هستند که رشته کارشناسی آنها مهندسی بوده ولی نگران نباش تلاشت رو کن، چون در بین هم کلاسی های خودم افرادی بودند که از رشته های حسابداری هم وارد شدند.
خیلی خوشحالم که ار الان به فکر آینده هستی و برای آن برنامه ریزی می کنی.
میتونی پیج اینستاگرام ما رو فالو کنیو در هفته جدید یک لایو در مورد اهمیت خواندن MBA صحبت می کنیم.
http://www.instagram.com/nowarafin
سلام بنده داوطلب کنکور mbaهستم در متن فوق شما از ارزش و اعتبار mba شریف نسبت به سایر دانشگاه ها گفتین.سوالم این هست که پس چرا فارغالتحصیلان mba شریف بیشتر جذب شرکتهای استارتاپی میشن .شرکتهایی از قبیل: دیجی کالا اسنپ باسلام شیپور ازکی یکتانت و…در حالی که این شرکتها حقوق و مزایای معمولی دارن وچندان معتبر نیستند و امنیت شغلی خوبی ندارن چرا که در سایتهای کاریابی همیشه نیاز به نیرو اعلام میکنن. و از طرفی شرکتهای بزرگ و معتبر تولیدی و دولتی و سازمانها فارغالتحصیلانmba حتی از شریف را هم آنطور که باید جذب نمیکنن؟
با سلام اسم شریف فقط به خاطر برند دانشگاه است که مورد توجه قرار میگیرد. انشالله وقتی درس مدیریت منابع انسانی را در رشته MBA پاس کردید متوجه می شوید که این شرایط احراز برای هر شرکت متفاوت است و شاید به گونه ای تعصبی باشد و باعث می شود دسته ای بزرگ از داوطبین موقعیت شغلی را از دست بدهند
سلام وقت بخیر
من کلاس دهم هستم و در رشته ریاضی تحصیل میکنم سال اینده هم تصمیم دارم برم ترکیه ادامه تحصیلم بدم میخواستم بدونم که بعد از تموم کردن دبیرستان چه رشته ای انتخاب کنم تا در تجارت مفید باشد
یلام پاسخ دادن به این سوال نیازمند مشاوره و ضحبت های چندین ساعته هست – ولی به نظر شخصی خودم دنیا در این سال ها و سالهای پیش رو، نیازمند تخصص های ممهارتی هست
سلام
ببخشید من mbaرو قبول شدم ولی پر از تردیدم که وارد این رشته بشم یا نه چون لیسانسم مدیریت بازرگانی بوده و به نسبت دروس قابل قبول و اسون بودن ممکنه در مقایسه با سایر دانشجویان که رشته های مهندسی بودن ضعیف تر باشم و اینکه گفتین درسا پروژهای و عملین میشه بیشتر توضیح بدین
سلام نگران نباشید دروس کنکور به خاطر ریاضی مهندسی و جی مت سخت هستند و شما در طی تحصیل دیگه ریاضی ندارید – تنها سختی این رشته تحلیل هست که با درک دروس به راحتی می تونید واحدهاتون رو پاس کنید. حتما موفق میشید
ساسان بنده کارشناسی علوم تربیتی دارم میخوام در دوره ام بیدار شرکت کنم جهت مشغول شدن بکارمیتونم موفق بشم از طرفی برای مهاجرت از ایران میخوام که شاید بتونم در یه کشور دیگه هم استخدام بشم لطفا راهنمایی کنید
سلام قت بخیر
برای مهاجرت بهتراستعلاوه بر تحصیلات مهارت های نرم هم آموزش ببینید
سلام خوب هستید…بنده کارشناسی رشته مدیریت دولتی خوندم میخوام ارشد دانشگاه آزاد بخونم آیا با این تطابق مشکلی درآینده پیدا میکنم؟ چون MBA زیر شاخه مدیریت بازرگانیه لطفا راهنمایی کنین ممنون
سلام وقت بخیر . اصولا افرادی که MBA می خونن دوره کارشناسی ممهندسی خودندن ولی اگر تحلیل گر خوبی باشی و بتونی تو کنکور درس ها رو با درصد خوب بزنی مهم نیست که کارشناسی چی خونده باشی…
برای کنکور باید ریاضی قوی داشته باشی
سلام من امسال کنکوری هستم و در رشته تجربی تحصیل می کنم و می خواهم در آینده بیزینس خودم راه بیندازیم ولی دقیق نمی دونم رشته mba در این راه به من کمک می کنند یا نه
سلام ریحانه جان
رشته MBA یا همون مدیریت کسب و کار فقط برای کارشناسی ارشد است فعلا کارشناسی را بخونید و تمام شد می تونید بعد برای تحصیل در این رشته تصمیم بگیرید